Muukalainen


Outlander
Ilm. 1991 (suom. 2002)

1945 Inverness, Skotlanti 
Claire Randall, Englannin armeijan entinen sairaanhoitaja, on matkustanut Skotlantiin viettämään toista häämatkaansa miehensä Frankin kanssa, josta hän oli erossa toisen maailmansodan ajan. Frankin tehdessä sukututkimusta kirkkoherra Wakefieldin johdatuksella Claire tutustuu kasvitieteeseen. Kirkkoherra Wakefieldin luona pariskunta tutustuu myös tämän kasvattilapseen Rogeriin sekä taloudenhoitajaan, joka kertoo ennustajanlahjoistaan. Eräänä synkkänä iltana palatessaan majapaikkaansa Frank miltei törmää vieraaseen mieheen katselemassa vaimoaan ikkunasta.

Paikallinen mies opastaa Clairea kasvien parissa ja johdattaa tämän muinaisen kivikehän siimekseen. Clairen kertoessa miehelleen kivikehästä, tämäkin kiinnostuu siitä, sillä he ovat kuulleet, että kivikehä on edelleen paikallisten druidien juhlakäytössä. Muinaisen juhlan Beltanen koittaessa Claire ja Frank hiipivät kehän lähettyville nähdäkseen naiset paikalla tanssimassa ja laulamassa auringonnousun aikaan. Eräs paikallinen kasvi jää vaivaamaan Clairea niin, että hän myöhemmin palaa tutkimaan sitä omin päin. Outo surina kuitenkin herättää Clairen mielenkiinnon, ja se vaikuttaa tulevan kiven halkeamasta. Hänen koskettaessaan kiveä alkaa äkillinen melu ja pyöriminen. (Muukalainen, 2. luku.)

1743 Skotlanti
Kun Claire tulee tajuihinsa, hän yrittää palata takaisin Invernessiin. Äkkiä metsään pyrähtää iso joukko muinaisia brittisotilaita, ja tilanne vaikuttaa elokuvakuvauksilta. Claire pakenee paikalta, kunnes muuan armeijan upseeri huomaa hänet ja nappaa hänet kiinni. Upseeri on silmiinpistävän yhdennäköinen Clairen miehen Frankin kanssa. Mies esittelee itsensä kapteeni Jonathan Randalliksi, ja Claire tajuaa tämän olevan miehensä pahamainen esi-isä Musta-Jaska! Kapteeni yrittää raiskata Clairen, mutta tulee yllätetyksi skottikapinallisen toimesta.

Clairen pelastanut skotti vie tämän syrjäiseen mökkiin, jonne kapinalliset ovat piiloutuneet odottamaan pimeyttä paetakseen. Claire huomaa erään miehen, Jamien, haavoittuneen ja hän hoivaa tämän niin hyvään kuntoon kuin olosuhteissa on suinkin mahdollista. Clairelle selviää Jamien ja Mustan-Jaskan yhteinen menneisyys. Skotit ihmettelevät Clairen alusvaatteelta vaikuttavaa 1900-luvun mekkoa ja tämän kuljeskelemista metsissä ilman seuraa, ja päättävät viedä tämän mukanaan Leochin linnaan turvaan. Matkaa viivyttää pieni kahakka punatakkien kanssa.

Leochin linna 
Aamulla ryhmä saapuu Leochin linnaan ja Claire tapaa klaanin johtajan Columin, jonka jalat ovat pahasti näivettyneet. Columia kiehtoo Clairen tarina, vaikkakin hän suhtautuu siihen epäluuloisesti. Hän päättää pitää naisen linnassa vastoin tämän tahtoa, kunnes tämän henkilöllisyys on varmennettu. Skotit suhtautuvat epäluuloisesti muukalaiseen, sassenachiin, vaikka Claire toisaalta saa mainetta taitavana parantajana ja tutustuu noitanakin pidettyyn Geillikseen. Claire lähentyy Jamien kanssa hoivatessaan tämän vammoja, ja huomaa tällä olevan jonkinlaista vispilänkauppaa linnan asukkaan, nuoren Laoghairen, kanssa.

Skotlanti 
Klaanikokouksen jälkeen Dougal, kapinallisten sotajohtaja ja Columin veli, päättää ottaa Clairen, Jamien ja joukon miehiä mukaansa vuokrien keräysmatkalle MacKenzien maille. Claire näkee tilaisuutensa tulleen paeta takaisin kivikehään ja omaan aikaansa ja lähtee innokkaana mukaan matkaan.

Kapteeni Randall haluaa keskustella Clairen kanssa uudelleen ja etsii häntä partioidessaan Ylämaalla. Pian hän törmääkin Dougalin joukkioon ja vaatii Clairea englantilaisena oikeuden eteen. Dougal keksii asianajaja Ned Gowanin kanssa asiaan ainoan ratkaisun: Claire muuttukoon skotiksi mennessään naimisiin skotin kanssa! Aluksi Claire vastustaa ehdotusta, mutta myöntyy siihen harkinnan jälkeen. (Muukalainen, 13. luku.)

Claire ja Jamie vihitään avioliittoon sattumalta samassa kirkossa, jossa Claire ja Frank olivat olleet tutustumassa, ja avioliiton täyttymystä odotellessa he keskustelevat useita tunteja ja ryyppäävät. Viimein he antavat periksi väistämättömälle ja rakastelevat. Nyt avioliitto on saanut kaikin puolin lainvoiman. Pariskunta lähentyy entisestään, mutta Claire ei voi olla tuntematta syyllisyyttä pettäessään toisaalta Frankia ja toisaalta Jamieta, ja vaikka tunteekin hyvin voimakasta kiintymystä Jamieta kohtaan, Claire päättää paeta takaisin kivikehään ja takaisin 1900-luvulle heti tilaisuuden tullen.

Paluumatkalla Claire tapaa Loch Nessin merihirviön. Yrittäessään paeta Craigh na Duniin Claire päätyykin Mustan-Jaskan käsiin Fort Williamiin, jossa tämä yrittää raiskata hänet, mutta Jamie saa puolisonsa pelastettua – lataamattomalla aseella! (Muukalainen, 21. luku.)

Leochin linna
Avioparin palattua Leochin linnaan Claire pelastaa Isä Bainin koiran kynsistä, mutta tämä pitää hänen varoittavia sanojaan kirouksena. Keijukaiskukkulalta Claire löytää vaihdokaslapsen… (Muukalainen, 24. luku.)

Clairen naimisiinmeno Jamien kanssa saa linnan nuorten tyttöjen mustasukkaisuuden heräämään ja tämän ollessa metsällä Sandringhamin herttuan kanssa hän joutuu syytetyksi noituudesta yhdessä Geillis Duncanin kanssa. Tyrmässä Claire huomaa tämän käsivarressa samanlaisen isorokkorokotuksen kuin itsellään on, ja pitää tätä varmana merkkinä siitä, että tämäkin on tulevaisuudesta. Raskaana oleva Geillis joutuu jäämään tyrmään, kun Jamie saa pelastettua puolisonsa kesken noitaoikeudenkäynnin. (Muukalainen, 25. luku.)

Pakomatkalla Jamie tivaa selitystä puolisonsa käytökselle. Vaikka Claire ei usko että Jamie uskoo sanaakaan selityksistään, hän tunnustaa kaiken. Järkyttyneenä Clairen tunnustuksesta Jamie vie tämän takaisin kivikehälle ja kehottaa tätä palaamaan Frankin luo. Jäätyään yksin kivikehälle Claire päättääkin jäädä ja ikionnellinen Jamie vie hänet kotiinsa Lallybrochiin. (Muukalainen, 26. luku.)

Lallybroch 
Lallybrochin nuori emäntä, Jamien sisar Jenny, on Jamien poissaollessa mennyt naimisiin tämän lapsuudenystävän Ianin kanssa, ja nuoripari odottaa parhaillaan toista lastaan syntyväksi. Koska Jamien päästä on luvattu palkkio, hänen vuokralaisensa Ronald MacNab pettää hänen luottamuksensa, ja hän joutuu englantilaisten kynsiin. Yksijalkaisesta Ianista ei pelastajaksi ole, joten Jamien perään lähtevät Claire ja vastasynnyttänyt Jenny. He huomaavat, että Jamie on päässyt pakenemaan, mutta eivät tiedä minne.

Naisia seurannut Murtagh ottaa Jennyn paikan etsintäjoukoissa, kun tämä palaa vauvansa Maggien luokse kotiin. Ennen naisten eroa Jenny pyytää Clairelta neuvoa tulevaisuuden suhteen, olihan Jamie kertonut tämän tietävän asioita. Claire ohjeistaa Jennyä istuttamaan perunaa, keräämään kultaa ja rakentamaan Lallybrochiin piilopaikan. (Muukalainen, 33. luku.)

Skotlanti
Claire ja Murtagh ratsastavat ympäri ylämaita etsimässä Jamieta. Jonkin ajan kuluttua Claire saa viestin tulla salaiseen luolaan, Murtaghin pitäisi jäädä sijoilleen. Clairen saavuttua paikalle hän tapaa luolasta Dougalin Jamien sijaan. Dougal kertoo Jamien joutuneen Wentworthin vankilaan odottamaan hirttotuomiota, ja Clairelle tulee kiire koota pelastusjoukko kasaan ja lähteä paikan päälle. Dougal ei lupaa miehiään auttamaan Clairea, mutta tarjoutuu naimaan tämän, mikäli Jamie ei selviä hengissä, mutta Murtagh keskeyttää kosiokeskustelun. Ennen eroamista Dougal paljastaa Geilien odottaneen hänen lastaan, ja kertoo tämän kuolleen noitaoikeudenkäynnissä, mutta ehtineen kertoa Clairelle terveisiä: ”Uskon, että se on mahdollista, mutta en ole varma”, sekä luvun 1967. (Muukalainen, 34. luku.)

Wentworthin vankila
Vaikka Dougal ei luvannut miehiään apujoukoiksi, saavat Claire ja Murtagh vapaaehtoisista kasaan muutaman miehen pelastuspartion. Fraserien englantilaiseksi ystäväksi tekeytyneenä Claire tapaa vankilanjohtaja Sir Fletcher Gordonin ja yrittää päästä tapaamaan Jamieta siinä onnistumatta. Hän saa kuitenkin lähiaikoina hirtettävän Jamien pienen omaisuuden vietäväksi tämän omaisille. Seuraavana päivänä Claire palaa vankilaan aikomuksena huijata johtajalta avaimet ja pelastaa Jamie.

Vankilassa on myös sadistinen kapteeni Jack Randall, joka huomaa tilaisuutensa tulleen ja kiduttaa Jamien lähes hengiltä. Claire yrittää auttaa Jamieta pakenemaan, mutta joutuu itsekin vangiksi. Clairen vapauttamiseksi Jamie antaa kidutuksen jatkua, mutta ennen vapautumistaan Claire kostona kiroaa Mustan-Jaskan ja kertoo tämän kuolevan ennen tulevan poikansa syntymää ilmoittaen myös tämän kuolinpäivän. Paetessaan vankilasta Claire joutuu suden kanssa kamppailuun eikä voi tehdä muuta kuin tappaa sen. (Muukalainen, 35. luku.)

Jamien äidin entinen ihailija, Sir Marcus MacRannoch, pääsee auttamaan Jamien pakomatkalle, kun Claire tutustuu tähän ja tämän nautoihin. Murtagh pelastuspartioineen päästää sonnilauman vankilaan ja saa salakuljetettua Jamien ulkona odottavan Clairen hoiteisiin.

1744 Ranska
Claire ja Jamie poistuvat Pyhän Anne de Beaupren luostariin, jossa Claire huomaa Jamien fyysisten vammojen olevan helpompia parantaa kuin henkisten. Toivuttuaan Jamie haluaa Clairen päättävän jäädäkö Ranskaan vai lähteäkö Skotlantiin. Luostarissa Claire oppii lisää uskonnostaan ja saa ystävälliseltä isä Anselmilta synninpäästön. Tämä kuvailee häntä kuin haaksirikkoutuneeksi matkailijaksi, jonka selviytyäkseen vieraalla maalla tehtävä kuin parhaiten pystyy. (Muukalainen, 40. luku.)

Kuumien lähteiden äärellä Claire paljastaa Jamielle olevansa raskaana. (Muukalainen, 41. luku.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti